Skip directly to content

O Ribniškem pasijonu

Ribniški pasijon je gledališko-glasbena uprizoritev trpljenja Jezusa Kristusa.

Največji kulturni projekt Ribniške doline, ki poveže okrog dvesto prostovoljcev, je poleg svoje izvirnosti, neposrednega stika z gledalci in čudovitega ambienta ribniškega gradu ali preoblikovane športne dvorane prepoznaven tudi po svoji glasbi, saj je eden redkih pasijonov v Evropi, v katerem se v živo izvaja avtorska rock glasba.

Kot vsaka stvar, ima tudi Ribniški pasijon svoj začetek ...

Najprej so bile le pobožne želje. Kmalu so prerasle v idejo, ki se je izlila na list papirja. Mnogi so govorili, da nam ne bo uspelo, da so to le iluzije. Priznamo, da smo dve leti zapored padli že na začetku – nismo niti začeli. Vendar leta 2007 nam je uspelo! In zgodilo se je prvič v Ribniški dolini! RIBNIŠKI PASIJON!

Kljub vsem dvomom, ki so nas obdajali, smo zbrali dovolj poguma, volje in energije, da smo se lotili tega projekta. Pobuda je padla s strani ribniške mladine, k sodelovanju pa smo povabili farane Ribnice in Dolenje vasi vseh generacij, ki so bili pripravljeni na sodelovanje z mladimi. Odziv je bil nad vsemi pričakovanji in tako smo začeli s skupnimi pripravami. Pred tem se je že oblikovala skupina petih koordinatorjev, ki je skrbela za celoten potek projekta. Razdeljeni v štiri skupine smo po koščkih sestavljali sestavljanko, imenovano Ribniški pasijon: napisali smo scenarij, naredili vso sceno, sešili obleke za vse igralce, poskrbeli za glasbeno podlago in se z igro vživeli v čas pred dva tisoč leti.

Potrebnih je bilo veliko vaj, usklajevanja velike množice sodelujočih, odrekali smo se z družino in prijatelji preživetim vikendom, da smo lahko prišli na vaje, topel naslonjač smo ničkolikokrat zamenjali z zmrzovanjem na prizorišču predstave, potrpežljivo smo posamezne prizore ponavljali v nedogled, … A nam ni žal! 

 

Iz leta v leto rastemo…

Vsako leto se nas zbere večja skupina mladih, ki prevzamemo vlogo koordinatorjev, na naše vabilo pa se odzove vse več ljudi. Pri Ribniškem pasijonu tako sodelujejo farani župnij iz širše okolice. Glavni namen Ribniškega pasijona je ljudem približati velikonočni čas, da se jih ta bolj dotakne in da vsi skupaj začnemo razmišljati o tem času kot o največjem Božjem darilu, ki nam ga je podaril v svoji veliki Ljubezni do nas.

 

Ker nismo odvisni le od nas samih …

Ribniški pasijon se je do nedavnega odvijal za obzidjem Ribniškega gradu, na letnem gledališču pod streho iz tisočerih zvezd – če Bog da. Še ni minilo leto, ko ne bi imeli »vremenskih težav«, od tega, da smo še na dan predstave kidali sneg, do tega, da je pet minut pred njo in pet minut po njej lilo kot iz škafa. Kljub temu nam je še vsako leto uspelo uprizoriti vsaj eno predstavo in upamo da bo tudi v prihodnje tako.
Leta 2014 smo morali pasijon zaradi neugodnih vremenskih pogojev prvič prestaviti pod streho v Športni center Ribnica. Potrebovali smo nekaj časa, da smo se udomačili, a kljub drugačnemu ambientu nam je uspelo bistvo pasijona - to je Božja Ljubezen do nas - ponesti med obiskovalce.
Leta 2015 smo sprejeli nov izziv - Ribniški pasijon je prvič gostoval, in sicer smo z veseljem sprejeli povabilo Velikih Lašč, da pasijon uprizorimo tudi tam, saj precej sodelujočih prihaja z njihovih krajev.

 

Dosedanji naslovi Ribniškega pasijona

leto 2007: Pasijon

leto 2008: Si res zaman umrl, Gospod

leto 2009: Ker te imam rad ...

leto 2010: Kaj je resnica?

leto 2011: Zgled sem vam dal

leto 2012: S poljubom izdajaš

leto 2013: Pridite k meni!

leto 2014: Najlepša zgodba vseh časov

leto 2015: To delajte v moj spomin

leto 2016: Prišel sem zate

leto 2017: Bodite pogumni!

leto 2018: Bodite pogumni!

leto 2019: Daritev za grehe sveta